Svijet
44

Rusija i Turska postigle dogovor: Primirje u Siriji počinje u ponoć

Klix.ba
Rusija i Turska dogovorile su primirje u Sirije koje počinje večeras u ponoć, ali Turska i dalje insistira na tome da predsjednik Bashra al-Assad mora odstupiti s ove funkcije čemu se Rusija protivi.

Nije bilo govora o tome da li su glavne sirijske opozicione grupe pristale na primirje, a kako piše The Guardian, nisu precizno utvrđene ni teritorije koje su obuhvaćene ovim dogovorom. Pobunjeničke grupe žele da ga prošire do predgrađa Damaska čemu se Rusija protivi.

Viši zvaničnik u opoziciji kazao je da nisu primili detalje nikakvog službenog dogovora i negirao je da je pristao na takav dogovor.

"U ovom trenutku nema nikakvog dogovora", rekao je.

Rusija, Iran i Turska su prošle sedmice kazale da su spremne pomoći u sklapanju mirovnog sporazuma nakon razgovora u Moskvi gdje su usvojene deklaracije koje određuju načela svakog dogovora kojeg se trebaju pridržavati. "Imaju dva teksta koja su spremna za rješavanje situacije u Siriji. Jedan se odnosi na političko rješenje, a drugo na primirje. Mogu biti implementirani bilo kada", rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu dodavši kako sirijska opozicija nikada neće podržati Assada.

Prošle sedmice, Rusija, Iran i Turska dogovorili su se da je prioritet u Siriji borba protiv terorizma, a ne uklanjanje Assadove vlade.

Primirje se ne odnosi na borbu protiv terorističke grupe IDIL i ostalih terorista. Turska je insistirala da se u ove pregovore ne uključuje sirijska Kurdska demokratska partija i njena vojska.

Iako su detalji oko pregovora još neodređeni, Moskva je najavila da će se održati u glavnom gradu Kazahstana, Astani. U istom gradu održani su i mirovni pregovori o Siriji prošle godine, ali kako je iz njih bila isključena glavnina sirijske opozicije, kritičari su ih opisali kao besmislene.