|

Rusija i Kina uveliko rade na razvoju "robota ubica", naučnici zabrinuti

Rusija i Kina uveliko rade na razvoju "robota ubica", naučnici zabrinuti
31
Klix.ba
17.12.2015. u 17:58
29
komentara
31

dijeljenja
Rusija i Kina uveliko rade na razvoju "robota ubica", naučnici zabrinuti Foto: EPA
Kako javlja Pentagon, Peking i Moskva odavno rade na razvoju i proizvodnji tzv. samostalnog naoružanja, te se u tome nalaze daleko ispred SAD-a.
Vodeća imena u svijetu nauke i tehnologije upozoravaju na opasnosti koje takva tehnologija nosi sa sobom.

Kako prenosi Business Insider, čelnik Glavnog štaba vojske Rusije Valery Gerasimov izjavio je nedavno kako će "u bliskoj budućnosti biti moguće na ratište poslati robotizirane jedinice sposobne za samostalno provođenje vojnih operacija".

Iz Pentagona su izjavili kako SAD uveliko kaskaju za ovim dvjema silama kada je u pitanju ta vrsta naoružanja.

"Za nas je veoma bitno da preuzmemo primat na tom polju, kako bi izbjegli potencijalne prijetnje koje dolaze iz Moskve i Pekinga", rekao je zamjenik američkog predsjednika odbrane Robert Word.

Iz Rusije već najavljuju samostalne borbene mašine, koje će biti predstavljene u narednoj godini, a Peking je već predstavio raketni sistem koji bez ljudske pomoći prepoznaje i uništava mete.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na moguće opasne posljedice takve utrke za naoružanjem.

Više od hiljadu imena iz svijeta nauke i tehnologije, među kojima i čelnik Tesle Elon Musk i Stephen Hawking, potpisalo je otvoreno pismo kojim se apeluje na globalnu zabranu proizvodnje autonomnog naoružanja. Naime, u pismu stoji kako "čovjek još uvijek nije spreman ovladati takvom vrstom naoružanja, koja bi se lako mogla urotiti protiv svojih stvoritelja".

Elon Musk je najavio osnivanje nevladine organizacije OpenAI, čiji je cilj "razviti umjetnu inteligenciju koja je u najboljem interesu za čovječanstvo.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...