{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija i Južna Osetija potpisale sporazum o bezviznom režimu

F
FENA
1.2.2010. u 14:07
0
1
Rusija i Južna Osetija potpisale sporazum o bezviznom režimu
0
Rusija i Južna Osetija potpisale sporazum o bezviznom režimu
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Rusije i Južne Osetije Sergej Lavrov i Murat Džiojev potpisali su u ponedjeljak u Moskvi sporazum o bezviznom režimu, javile su ruske novinske agencije.
Lavrov je, poslije potpisivanja, rekao da sporazum uspostavlja režim najvećih pogodnosti za putovanje stanovnika Rusije i Južne Osetije i da se bezvizni režim odnosi na putovanja do 90 dana.

Prema riječima šefa ruske diplomatije, broj onih koji prelaze granicu značajno je povećan pošto je Rusija priznala suverenitet Južne Osetije 26. augusta 2008. godine.

Izrazivši zadovoljstvo razvojem odnosa Moskve i Chinvalija, Lavrov je rekao da će se Rusija zalagati da Južna Osetija, kao i druga otcijepljena gruzijska autonomija čiju je nezavisnost Moskva priznala - Abhazija, mogu da iznose svoje pozicije u međunarodnoj zajednici.

"Zalagat ćemo se da Abhazija i Južna Osetija imaju puno pravo da prenesu svoju poziciju, svoju ocjenu događaja do međunarodne zajednice, između ostalog, preko OSCE-a ili Ujedinjenih nacija", rekao je Lavrov.

Upitan da li je Rusija zadovoljna tokom procesa priznavanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, šef ruske diplomatije je odgovorio da je tempo tog procesa normalan i da će se on razvijati kako bude jačana njihova državnost.

"Uvjeren sam da će čitav taj proces - proces stabilizacije na Zakavkazju, kako se bude oslobađao ideologije, tendencija prošlosti i kako realnost koja postoji budu priznavali svi i kako državnost Južne Osetije i Abhazije bude jačala, taj proces krenuti brže", rekao je Lavrov.

Džiojev je rekao da je danas potpisani dokument dopunio čitav niz međudržavnih sporazuma, potpisanih u okviru realizacije "velikog sporazuma" o prijateljstvu i saradnji.

Prema riječima južnoosetijskog ministra, saradnja Chinvalija i Moskve koristi ne samo narodu Južne Osetije, već i sigurnosti na čitavom sjevernom Kavkazu.

Džiojev je naveo da su Rusija i Južna Osetija već potpisale 26 dokumenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: