Sporna pitanja
17

Rusija i Japan nisu sklopili mir od Drugog svjetskog rata: Kremlj je sada došao na ideju da krivi SAD

B. H.
Foto: RIA
Foto: RIA
Moskva i Tokio nisu uspjeli postići mirovni sporazum od kraja Drugog svjetskog rata. Dok se o teritorijalnim sporovima već godinama govori kao o glavnom pitanju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je iznio još jedan razlog.

Prema riječima Peskova za sve je kriva prisutnost američkih trupa u Japanu.

"De facto odbrambeni savez već postoji i znamo za vojni potencijal Sjedinjenih Američkih Država raspoređen u Japanu - usput, blizu naših granica. To je uvijek bila prepreka rješavanju jednog od naših glavnih problema, problema mirovnog sporazuma" rekao je Peskov novinarima.

Rusija, odnosno njezin prethodnik Sovjetski Savez, i Japan nikada nisu sklopili mirovni sporazum nakon završetka Drugog svjetskog rata. Glavna prepreka oduvijek je bio spor oko pacifičkog arhipelaga koji Rusi nazivaju Kurilskim otocima, a Japanci Sjevernim teritorijima.

O tome je govorio i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u januaru ove godine, rekavši da Japan, ako želi mirovni sporazum, mora odustati od svojih teritorijalnih zahtjeva.

Moskva se sama povukla iz mirovnih pregovora 2022. godine, kada je zamrznula i sve zajedničke ekonomske projekte povezane s arhipelagom. Razlog su bile japanske sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini. Od tada nema poboljšanja odnosa.

Summit između japanskog premijera Fumija Kishide i američkog predsjednika Joea Bidena, koji se održava ove sedmice u Washingtonu, nudi se kao moguće objašnjenje za novo rezoniranje Kremlja.

Japanski premijer posjetit će Washington prvi put nakon devet godina. Na sastanku će se razgovarati o sigurnosnim i ekonomskim vezama dviju zemalja. Kishida i Biden planiraju razgovarati o saradnji u odbrambenoj opremi i poboljšanju američke komandne strukture u Japanu.