Svijet
0

Rusija i Gruzija oplakuju mrtve

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Rusiji je danas dan žalosti za žrtvama sukoba s gruzijskim snagama u odmetnutoj gruzijskoj autonomnoj oblasti Južnoj Osetiji.

Sastanak ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedjeva s članovima ruske vlade počeo je minutom šutnje u znak žalosti za žrtvama.

"U Južnoj Osetiji desila se tragedija. Zbog barbarske agresije gruzijskih vlasti poginuli su ljudi, civili. Žrtava ima mnogo, među njima je znatan dio ruskih državljana, poginuli su ruski mirovnjaci", rekao je Medvjedjev na početku sjednice.

"Žalimo za svim poginulim i upućujemo iskreno saučešće njihovim porodicama", rekao je ruski predsjednik.

Na ruskim televizijama tokom dana prikazuju se potresne scene sa sahrana žrtava sukoba, opustošeni Chinvali i razrušena groblja.

Prema nepotpunim podacima Moskve, u Južnoj Osetiji poginulo je oko 1.600 ljudi.

Tajmuraz Mamsurov, predsjednik ruske republike Sjeverne Osetije, koja se graniči s Južnom Osetijom i u koju je proteklih dana pohrlio talas izbjeglica, proglasio je danas 13, 14. i 16. august danima žalosti, kada će biti otkazane zabavne emisije i manifestacije.

Dan žalosti će biti sutra i u otcijepljenoj gruzijskoj autonomnoj republici Abhaziji.

"Pogazivši sve na sebe preuzete međunarodnopravne obaveze o mirnom rješavanju gruzijsko-južnoosetijskog konflikta, 8. augusta 2008. godine oružane snage Gruzije, uz korištenje avijacije, teškog i streljačkog naoružanja, nelegalno su upale na teritoriju Južne Osetije", navedeno je u ukazu predsjednika Abahzije Sergeja Bagapša.

"Izvršen je genocid nad južnoosetijskim narodom, poginule su hiljade civila, uništen je grad Chinvali i više od 10 drugih naselja", istakao je predsjednik nepriznate republike.

Područja ratnih djelovanja bila su mirna u noći s utorka na srijedu nakon što su zaraćene strane potpisale načela mirovnog plana kojeg je u ime EU-a predložio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Nadmoćna ruska vojna sila porazila je Gruziju koja je u ofanzivi prošlog četvrtka neuspješno pokušala ponovno zavladati proruskom regijom Južnom Osetijom, izazvavši time masovni ruski protuudar.

Sukob je izazvao i diplomatski spor između SAD-a i Velike Britanije, koje su osudile agresiju Moskve, te Francuske, Italije i Njemačke koje nisu željele kritizirati Rusiju, ključnog poslovnog partnera i dobavljača energije.

Analitičari ocjenjuju da je neuspjeli Saakašvilijev pokušaj umanjio šanse da se Južna Osetija, kao i druga odmetnuta pokrajina Abhazija, ikada ponovno vrate pod nadzor Tbilisija. Ministri vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu saslušali su izvještaj šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera o njegovoj mirovnoj misiji. On je pozvao Uniju da radi održanja mira u Južnu Osetiju pošalje mirovne promatrače.

U i oko glavnog južnoosetijskog grada Chinvalija, koji je potpuno uništen u borbama, čula se sporadična pucnjava, no veći sukobi nisu zabilježeni.

"Na snazi je poratno stanje", rekla je glasnogovornica tamošnje vlade Irina Gagloyeva. "Koristimo zatišje kako bismo pokopali stradale u gruzijskoj agresiji", dodala je.

Rusija je u srijedu najavila hitan paket pomoći za obnovu te regije u vrijednosti 414 miliona dolara.

U međuvremenu, Tbilisi optužuje Moskvu da je u srijedu poslala desetke tenkova u gruzijski grad Gori, 25 kilometara južno od Chinvalija. Moskva to opovrgava, kao i očevici koji kažu da u tom gradu, rodnom mjestu nekadašnjeg sovjetskog diktatora Josifa Staljina, nema ruskih snaga. Prema svjedocima, Rusi su tek uspostavili dvije kontrolne tačke u predgrađima Gorija i zauzeli gruzijsku artiljerijsku bazu oko pet kilometara od središta grada.