Svijet
0

Rusija gradi most prema Krimu vrijedan 3 milijarde dolara

Klix.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskoj vladi da počne pripreme za gradnju mosta kojim će biti povezana teritorija Krasnodara sa Krimom.

Ovaj potez je uslijedio nakon što su se građani Krima na referendumu održanom prošle nedjelje opredijelili za pripajanje Rusiji. Krim je prethodno bio autonomna republika u okviru Ukrajine, dok tamošnju etničku većinu čine Rusi. Čak 96,7 posto krimskih glasača podržalo je pripajanje Rusiji nakon što su 60 godina bili dio Ukrajine.

Putin je objasnio da bi se most za automobile i vozove trebao izgraditi preko tjesnaca Kerč, na najužem dijelu između Azovskog i Crnog mora. Vlada procjenjuje da bi njegova gradnja mogla koštati i do tri milijarde dolara.

Ministar saobraćaja Maxim Sokolov rekao je da će do kraja godine biti spremno nekoliko projekata gradnje ovog mosta kojim bi se zaobišlo ukrajinsko kopno. Postoji mogućnost i gradnje tunela ispod tjesnaca.

Ideja gradnje mosta dugog 4,5 kilometra već decenijama je aktuelna, piše Russia Today.

Ministar Sokolov je kazao da avioni ruskog avioprijevoznika Aeroflota sada bez ikakvih restrikcija lete do Krima preko ukrajinske teritorije.

Most preko tjesnaca Kerč je izgrađen 1944. godine nakon što je Crvena armija oslobodila Krim, ali su vremenske nepogode za samo šest mjeseci dovele do njegovog uništenja. Nakon raspada Sovjetskog Saveza prijedlog njegove ponovne gradnje opet je došao na dnevni red, ali Ukrajina i Rusija nisu uspjele da se dogovore o detaljima.

Sokolov ističe da bi za gradnju ovog mosta bilo potrebno 3,5 godine i najmanje 1,4 milijarde dolara investicija.