Svijet
0

Rusija: Gađanje sirijske nuklearke bi bila katastrofa

FENA
Vojni udar na Siriju mogao bi imati katastrofalne posljedice ako bi neka raketa pogodila mali nuklearni reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uranij, upozorilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je pozvalo atomsku agenciju Ujedinjenih nacija da hitno procijeni te rizike, s obzirom da SAD razmatraju mogućnost vojne akcije kako bi kaznile sirijsku vladu zbog navodnih napada hemijskim oružjem.

"Ukoliko bojeva glava, namjerno ili slučajno, bude ispaljena na Minijaturni neutronski reaktor (MNSR) u blizini Damaska, posljedice bi bile katastrofalne", navedeno je u saopćenju.

Okolno područje bi moglo biti kontaminirano visoko obogaćenim uranijom i taj nuklearni materijal bi poslije takvog napada mogao dospjeti u ruke ljudi koji bi ga mogli upotrijebiti kao oružje, upozorilo je ministarstvo.

Rusija je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da "hitno reagira" i da svojim članovima predstavi "analizu rizika od mogućeg američkog napada na MNSR i druga postrojenja u Siriji", prenio je Reuters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je danas također saopćilo da je jedan izvještaj ruskih stručnjaka pokazao da oružje koje je korišteno u hemijskom napadu u martu u blizini sirijskog grada Alepa bilo slično onom koje izrađuju pobunjenici, prenio je Itar-Tass.

Ministarstvo je predočilo da međunarodna istraga o korištenju hemijskog oružja u Alepu još nije otpočela i da bi izvještaj ruskih stručnjaka, koji je uručen generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu, mogao da pomogne da se utvrde sve okolnosti tog incidenta, prenosi Tanjug.

Ti ruski nalazi se, međutim, ignorišu, a zemlje koje okrivljuju sirijsku vladu za prošlomjesečni napad u blizini Damaska zataškavaju dokaze koji govore suprotno, navedeno je u saopćenju.