Svijet
1

Rusija evakuirala 11.000 ljudi iz Egipta

SRNA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Iz Egipta u Rusiju u toku jučerašnjeg dana avionima je evakuirano ukupno 11.000 ljudi, a za danas je planirano da ta brojka bude još veća, izjavio je zamjenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovič.

"Za proteklih 24 sata prevezli smo oko 11.000 ljudi. Danas će po tom pitanju biti jako vruć dan", rekao je Dvorkovič.

On je podsjetio da se trenutno u Egiptu nalazi oko 80.000 ruskih turista, javlja "Sputnjik".

"Razumljivo je da preko radnih dana ima daleko manje letova ka Rusiji, međutim narednog vikenda ćemo opet napraviti rekordne uspjehe", rekao je Dvorkovič.

Prema riječima vicepremijera, do pojedinih zadržavanja na aerodromima došlo je zbog problema sa prtljagom jer putnici iz sigurnosnih razloga ništa sem ručnog prtljaga nisu smjeli da nose sa sobom.

On je ponovio da će prtljag naknadno biti prevezen regularnim avionskim linijama, a postoji mogućnost da se koferi na kućnu adresu dostave poštom.

Istovremeno, po dolasku u Rusiju turisti su saopštili da nema panike na egipatskim aerodromima zbog novonastale situacije.

"Sve je mirno, i na aerodromima i u hotelima. Obećali su nam da će nas obavještavati o svemu u vezi sa našim povratkom kući", rekao je jedan turista.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obustavio je sve letove ka Egiptu sve dok se ne ustanovi uzrok pada ruskog putničkog aviona na Sinajskom poluostrvu kada je poginulo 224 osoba.