Znak poštovanja
93

Rusija donijela zakon o zabrani vrijeđanja veterana iz Drugog svjetskog rata

V. K.
Rusija cijeni postignuća boraca u Drugom svjetskom ratu (Foto: EPA-EFE)
Rusija cijeni postignuća boraca u Drugom svjetskom ratu (Foto: EPA-EFE)
Donji dom Parlamenta Rusije danas je usvojio zakon kojim se zabranjuje vrijeđanje veterana iz Drugog svjetskog rata, a potencijalnim prestupnicima novim zakonom prijeti kazna zatvora i do pet godina za ovo djelo.

Donošenje novog zakona uslijedilo je nakon što je sud prošlog mjeseca donio odluku da je političar Aleksej Navalni kriv za vrijeđanje veterana iz Drugog svjetskog rata.

Navalni je komentirao video u kojem pojedinci pohvalno govore o Vladimiru Putinu te je ratne veterane koji se pojavljuju u snimku nazvao izdajnicima.

Donji dom odlučio je nakon toga uvesti kaznu za javno širenje dezinformacija o ratnim veteranima iz Drugog svjetskog rata, a također povećane su i kazne za osobe koje opravdavaju nacističke zločine.

"Neprihvatljivo je vrijeđati one koji su branili domovinu. Naša je dužnost štititi uspomenu na naše djedove zahvaljujući kojima smo danas živi", rekao je u izjavi nakon sjednice Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske Dume.

Iz Dume su također naglasili kako će vrijeđanje veterana iz Drugog svjetskog rata sada biti izjednačeno s rehabilitacijom nacizma te će se takva vrijeđanja kazniti novčanom kaznom od 300 pa sve do 3 miliona rubalja kao i kaznom do tri godine zatvora.

Javno ponižavanje dostojanstva ili časti veterana i skrnavljenje simbola ili pokazivanje očiglednog nepoštovanja ruskim uspjesima u Drugom svjetskom ratu, kažnjavat će novčanom kaznom i do 5 miliona rubalja ili pet godina zatvorske kazne.

Prije nego što Vladimir Putin potpiše i ovaj zakon, njega prije svega treba odobriti Gornji dom Parlamenta Rusije ali to će prema navodima lokalnih medija predstavljati formalnost.

Prema zvaničnim podacima, u 2020. godini Rusija je imala ukupno 49.300 živih ratnih vetarana koji su se borili u Drugom svjetskom ratu.