Rusija će uložiti sredstva u tursku nuklearku

A
Anadolija
3.12.2012. u 17:40
0
5
Rusija će uložiti sredstva u tursku nuklearku
0
Rusija će uložiti sredstva u tursku nuklearku Foto: Anadolija
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon današnjih sastanaka iza zatvorenih vrata, održali su u Istanbulu zajedničku konferenciju za novinare.
Iskazavši zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti Putina, Erdogan je naglasio kako se ekonomski i trgovinski odnosi između dvaju zemalja stalno razvijaju.

On je kazao da će ruska Agencija za nuklearnu energiju uložiti prvi kapital u vrijednosti od 750 miliona dolara u tursku nuklearnu centralu Akkuyu.

Erdogan je kazao da su delegacije dvaju zemalja tokom današnjih sastanaka potpisale 11 međudržavnih sporazuma.

Zaustaviti krvoproliće u Siriji

Turski premijer je tokom konfernecije za novinare istakao da je na trećem sastanku Visokog vijeća za saradnju Rusije i Turske uz ostalo razgovarano o situaciji u Siriji i, općenito, o situaciji na Bliskom istoku.

"Mi se od srca nadamo da će biti zaustavljeno krvoproliće u Siriji. Poduzet ćemo neophodne korake zajedno sa našim ministrima vanjskih poslova u tom smjeru", poručio je Erdogan.
Turski premijer se potom zahvalio Rusiji zbog glasa "za" koji je Rusija dala za unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim narodima.

Ruski predsjednik je kazao kako je cilj njegove zemlje da obim trgovinske razmjene između Turske i Rusije poraste do 100 milijardi dolara. Putin je potvrdio kako bi u što kraćem periodu trebao biti implementiran projekat izgradnje nuklearne centrale u Turskoj.

"Na sastanku smo razgovarali o Gazzi, Siriji i Bliskom istoku. Želim se zahvaliti turskim prijateljima na konstruktivnom sastanku", kazao je Putin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: