Susret Erdogan - Putin
0

Rusija će uložiti sredstva u tursku nuklearku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon današnjih sastanaka iza zatvorenih vrata, održali su u Istanbulu zajedničku konferenciju za novinare.

Iskazavši zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti Putina, Erdogan je naglasio kako se ekonomski i trgovinski odnosi između dvaju zemalja stalno razvijaju.

On je kazao da će ruska Agencija za nuklearnu energiju uložiti prvi kapital u vrijednosti od 750 miliona dolara u tursku nuklearnu centralu Akkuyu.

Erdogan je kazao da su delegacije dvaju zemalja tokom današnjih sastanaka potpisale 11 međudržavnih sporazuma.

Zaustaviti krvoproliće u Siriji

Turski premijer je tokom konfernecije za novinare istakao da je na trećem sastanku Visokog vijeća za saradnju Rusije i Turske uz ostalo razgovarano o situaciji u Siriji i, općenito, o situaciji na Bliskom istoku.

"Mi se od srca nadamo da će biti zaustavljeno krvoproliće u Siriji. Poduzet ćemo neophodne korake zajedno sa našim ministrima vanjskih poslova u tom smjeru", poručio je Erdogan. Turski premijer se potom zahvalio Rusiji zbog glasa "za" koji je Rusija dala za unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim narodima.

Ruski predsjednik je kazao kako je cilj njegove zemlje da obim trgovinske razmjene između Turske i Rusije poraste do 100 milijardi dolara. Putin je potvrdio kako bi u što kraćem periodu trebao biti implementiran projekat izgradnje nuklearne centrale u Turskoj.

"Na sastanku smo razgovarali o Gazzi, Siriji i Bliskom istoku. Želim se zahvaliti turskim prijateljima na konstruktivnom sastanku", kazao je Putin.