Dmitrij Medvedev
0

"Rusija će graditi 'silikonsku dolinu'"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev najavio je da će nacionalni znanstveno-tehnički centar za razradu i komercijalizaciju novih tehnologija biti izgrađen u Skolkovu, u Moskovskoj oblasti.

Skolkovo je izabrano jer "tu postoji dobra osnova da to bude urađeno brzo", objasnio je Medvedev, ističući da će taj ultramoderan znanstveno-tehnički centar za razradu i komercijalizaciju suvremenih tehnologija biti praktično novi grad.

U njemu će se, dodao je on, razvijati pet visokotehnoloških pravaca: u oblasti energetike, informacijskih tehnologija, telekomunikacija, biomedicinskih tehnologija i nuklearnih tehnologija, ne isključujući mogućnost i drugih pravaca razvoja.

Medvedev je u novembru 2009. predložio osnivanje modernog znanstvenog centra po ugledu na "Silikonsku dolina" u SAD-u, objavljeno je na web stranici Finmarket.ru.

Očekuje se da izgradnja ovog centra počne već u drugoj polovici 2011. i da će projektom rukovoditi generalni direktor ruske korporacije za nanotehnologiju "Rosnano" Anatolij Čubajs.