Stambene zgrade na udaru
59

Rusi žestoko napali Kijev: Najsnažniji napad mjesecima unazad

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Deseci eksplozija odjekivali su u četvrtak ujutro iz centra ukrajinske prijestolnice. Tome je prethodilo proglašenje uzbune, koju su aktivirale rakete i bespilotne letjelice koje je ruska vojska u četvrtak navečer lansirala iznad teritorija Ukrajine.

Osim eksplozija, u gradu se čula i vatra protivzračne odbrane, koja je odražavala noćni ruski raketni napad.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, izvijestio je da nekoliko gradskih četvrti izvještava o udaru ruskih raketa na stambene zgrade, poslovne objekte, vrtiće i automobile. Požari su izbili na nekoliko mjesta.

Vlasti u Kijevu još nisu ukinule zračnu uzbunu te i dalje pozivaju stanovnike grada da ostanu u skloništima ili da se sklone na što sigurnije mjesto.

Ukrajinske zračne snage ranije su izvijestile da su projektili, koji su se nalazili u zračnom prostoru regija Žitomir i Rivni, stalno mijenjali kurs i na kraju odletjeli prema Kijevu.

"Zabilježeno je lansiranje aerobalističkih projektila Ch-47M2 Kinžal u smjeru Kijeva", izvijestile su ukrajinske zračne snage u 05:00 sati po lokalnom vremenu.

Zbog raketne prijetnje proglašena je uzbuna na cijelom teritoriju Ukrajine. Najprije je uzbuna proglašena u regijama Donjecka, Dnjepropetrovska, Zaporožja i Harkova, zatim se prijetnja raketiranja proširila na sve južne i istočne regije, a potom i na cijelu zemlju.

U isto vrijeme, Zračne snage ukrajinskih oružanih snaga izvijestile su o polijetanju oko devet strateških bombardera Tu-95MS iz zračne baze u regiji Murmansk tokom da je moguće lansiranje projektila tijekom noći.

Postoji mogućnost da su Rusi pokrenuli ovaj napad simbolično na dan kada Evropsko vijeće odlučuje o sudbini Ukrajine u Evropskoj uniji.

Posljednji put Kijev je doživio ovako masivan val napada krajem januara.