Feministička grupa
43

Rusi za članicom punk grupe Pussy Riot raspisali međunarodnu potjernicu

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Sud u Moskvi stavio je u utorak Lucy Shtein, članicu ruske punk grupe Pussy Riot, koja je pobjegla u inostranstvo, na međunarodni popis traženih osoba zbog svjesnog širenja "lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama.

Agencija TASS, pozivajući se na izvor u sudu moskovskog okruga Basman, piše da će trenutno 27-godišnja Shtein biti uhapšena čim uđe na teritoriju Rusije.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Rusija je donijela niz zakona kojima se strogo kažnjavaju svi koji navodno diskreditiraju ili šire lažne informacije o oružanim snagama.

Feministička grupa Pussy Riot postala je poznata i po tome što su 2012. godine njezine članice u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja s kapuljačama na glavi izrekle molitvu Majci Božjoj da oslobodi Rusiju predsjednika Vladimira Putina.

Ruski zvaničnici tvrde da grupa namjerno sramoti rusku kulturu, moral i pravoslavlje, što članice Pussy Riot poriču.

Shtein, koja je bila članica moskovskog gradskog vijeća, pobjegla je iz Rusije, gdje je bila u kućnom pritvoru. U Rusiji je više puta hapšena zbog učešća u demonstracijama.

Nakon hapšenja, koje se dogodilo u prosincu 2021., Shtein je započela štrajk glađu zajedno s Mariom Alyokhinom, još jednom članicom Pussy Riota.