MS-21-300 model
23

Rusi uspješno testirali svoj prvi post-sovjetski putnički avion

FENA
Rusija je napravila svoj prvi post-sovjetski putnički avion MS-21 te ga uspješno testirala, objavio je Reuters. Dok je pod zapadnim sankcijama zbog stanja u Ukrajini Rusija je krenula u proizvodnju vlastitih letjelica, koje su, kako navode, superiorne u odnosu na zapadne proizvođače.

U saopćenju koje je objavljeno danas Irkut Corporation i državna kompanija, u čijem je vlasništvu, United Aircraft Corporation (UAC) navode da je MS-21-300 model uspješno izveo let dug 30 minuta na visini od 1.000 metara i brzini od 300 kilometara na sat.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nazvao generalnog direktora Olega Demchenka da mu čestita na uspjehu koji je nazvao „izuzetno važnim događajem“.

Putnički avion sa dva motora će biti proizveden u dva modela, MS-21-300 koji će imati od 160 do 211 mjesta i nešto manji model MS-21-200 sa 130 do 165 mjesta. Proizvodnja će započeti u naredne dvije godine, a Rusi tvrde da već imaju veliki broj ugovora s domaćim i stranim aviokompanijama.

Ruska kompanija tvrdi da već sad ima čvrste narudžbe za 175 aviona i to unaprijed plaćene. Državna vojna kompanija Rostec kojom upravlja Putinov blizak prijatelj i saveznik Sergei Chemezov, već je naručio 85 aviona, a 50 će biti iznajmljeno kompaniji Aeroflot.