Napad dronovima
18

Rusi tvrde da su Ukrajinci pokušali napasti nuklearnu elektranu Kursk

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Rusija je u petak saopćila da je spriječila napad ukrajinskih bespilotnih letjelica u blizini nuklearne elektrane Kursk na jugu zemlje.

Ministarstvo odbrane saopćilo je kako je protuzračna odbrana osujetila "pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad" kada je presrela bespilotnu letjelicu kasno u četvrtak u blizini naselja Kurchatov u južnoj regiji Kursk.

U Kurchatovu se nalazi nuklearna elektrana Kursk, koja je u odvojenom saopćenju objavila da je spriječen pokušaj napada ne s jednim, već s tri drona.

Rečeno je da nije bilo žrtava ni štete, te da su razine radijacije normalne i da elektrana radi kao i obično.

Baza i Shot, dvije ruske novinske kuće s dobrim sigurnosnim izvorima, objavile su da dva drona nisu uspjele detonirati, ali je treća eksplodirala u blizini zgrade za skladištenje otpada.

Kursk je jedna od nekoliko južnih regija Rusije koje su redovno bile izložene napadima dronovima tokom 20-mjesečnog rata koji je započeo ruskom invazijom Ukrajine u februaru 2022. Guverner Kurska izvijestio je o prethodnom napadu dronovima na Kurchatov 1. septembra.

Ukrajina općenito odbija potvrditi ili zanijekati vojne operacije unutar ruskog teritorija.

Incident u četvrtak navečer dogodio se dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je napad ruske bespilotne letjelice u zapadnoj ukrajinskoj regiji Khmelnitskyi vjerojatno bio usmjeren na nuklearnu elektranu u tom području.

UN-ova služba za nuklearni nadzor rekla je da je taj napad uništio "brojne prozore" na lokaciji, ali nije utjecao na rad ukrajinske elektrane ili njezinu povezanost s električnom mrežom.