Svijet
0

Rusi probili led do antarktičkog jezera

SRNA
Ruski naučnici saopštili su da su uspjeli da probuše led do jezera Vostok, velikog rezervoara vode u tečnom stanju ispod antarktičkog leda.

Ovo je prvo uspješno bušenje do jednog od preko 300 podlednih jezera na "bijelom kontinentu". Istraživači vjeruju da jezero Vostok može da pruži dragocjene podatke o ledenoj prošlosti Antarktika.

   Naučnici se takođe nadaju da će pronaći mikrobiološke oblike života do sada nepoznate nauci.

   "Ovo će nam omogućiti da sa bološke strane procijenimo evoluciju živih organizama, zato što su oni proveli mnogo vremena odvojeni od atmosfere, bez Sunčeve svjetlosti", izjavio je Valerij Lukin iz ruskog Istraživačkog instituta za Arktik i Antarktik.

   Realizacija ovog projekta trajala je godinama. Jezero se nalazi u srcu istočne antarktičke ledene ploče, jednom od najnegostoljubivijih područja na planeti.

   Termometri su na ovoj lokaciji 21. jula 1983. godine zabilježili najnižu ikada izmjerenu temperaturu na Zemlji – minus 89 stepeni celzijusovih.

   Antarktička stanica Vostok uspostavljena je 1956. godine, ali su britanski naučnici tek tokom sedamdesetih, uz pomoć radara, utvrdili da ima nečega ispod debelih naslaga leda.
   Daljim geofizičkim istraživanjem potvrđeno je da se pod ledom nalazi jezero sa tečnom vodom površine 10 hiljada kvadratnih kilometara i sa dubinom do 800 metara. Jezero Vostok slično je Bajkalskom jezeru u Sibiru i jezeru Ontario u Sjevernoj Americi.

   Neka od antarktičkih podlednih jezera su povezana i razmjenjuju vodu, a  opstaju zahvaljujući geotermalnoj toploti i pritisku.

   Jezero Vostok staro je kao led koji ga pokriva – oko 14 miliona godina. Smatra se da je voda u jezeru mlađa i da je stara nekoliko hiljada ili nekoliko desetina hiljada godina, zato što je moguće da je isticala i doticala iz drugih podlednih jezera.

   Britanski istraživači počinju kasnije ove godine bušenje do antarktičkog jezera Elsvort.

   Uslovi koji vladaju u ovim jezerima možda nisu bitno drugačiji od onih koji vladaju u tečnom vodama na ledenim mjesecima u Solarnom sistemu, poput Jupiterove Evrope ili Saturnovih satelita.