Vađenje uzoraka iz jezera Vostok
0

Ruski naučnici otkrivaju tajnu života na Zemlji

SRNA
Poznato je da su ruski naučnici uzeli prve uzroke vode iz jezera pod ledom na Antakrtiku, a sada istraživači Instituta za Arktik i Antartik na naučnom brodu "Akademik Fedorov" donose uzorke u Sankt-Peterburg, gdje će stići sredinom maja.

Naučnici zemalja antarktičke zajednice jezero Vostok odavno smatraju jedinstvenom pojavom. Ništa slično ne postoji nigdje više na Zemlji. O ovom jedinstvenom objektu ruski naučnici su prvi put govorili na međunarodnoj konferenciji u Rimu.

Oni su ustanovili da se neposredno ispod ruske naučne stanice "Vostok",  na dubini od četiri kilometra,  nalazi ogromno jezero ispod leda. Na osnovu tadašnjih podataka pretpostavili su da se površina praistorijskog jezera može uporediti s Ladoškim jezerom ili jezerom Ontario.

Danas je obavljen već značajan broj paleografskih i mikrobioloških istraživanja. Senzaciju predstavljaju bakterije - termofili, pronađene u ledenim kernovima koje se sreću još samo u gejzirima. 

O tome kako se odvijaju jedinstveni radovi na jezeru Vostok  šef Uprave za polarne i morske radove Ruskog hidrometereološkog zavoda Valerije Martiščenko kaže za "Glas Rusije" da je "dubina na kojoj je, kao što se pretpostavljalo, označena je na 3.760 metara". 

Krajem 1998. godine radnicima na bušenju je preostalo svega 100 metara da dođu do nje. I tada je svjetska naučna javnost zahtijevala garancije da prodiranje u jezero neće dovesti do njegovog zagađenja. U Rusiji su problemu pristupili ozbiljno i napravili  jedinstvena tehnička sredstva. 

O ovome je bilo riječi na savjetovanju predstavnika zemalja potpisnica Sporazuma o Antakrtiku. I tek nakon opšteg odobravanja nastavljeno je sa bušenjem. 
"Pritom su se primjenjivale tehnologije koje danas ne posjeduje ni jedna od zemalja. Tehnika i metode se mogu uporediti sa radovima u kosmosu",  rekao je stručnjak.

"Značaj radova na Antarktiku potvrđuju već obavljena istraživanja. Međutim, stalno se otvaraju nove perspektive za dalja otkrića. Sad se može zamisliti kako je začet život ne samo na Zemlji, već i na drugim planetama. 

Recimo, Jupiter ima satelit Evropu, koji je pokriven debelim pancirom od leda. Naučnici pretpostavljaju da ispod leda možda postoji život. I proučavanje jezera pod ledom na Antarktiku pomoći će u tačnijem prognoziranju mogućnosti postojanja života na drugim planetama", objašnjava Martiščenko. 

Radovi na jezeru Vostok bit će nastavljeni kad na Antarktiku bude moglo da se vrši bušenje, odnosno u toku ljeta. Ono tamo traje samo dva mjeseca -  decembar i januar. Do početka sljedeće sezone uzorci vode koji se sad nalaze na brodu "Akademik Fedorov" bit će  analizirani na Institutu za Arktik i Antarktik u Peterburgu.