Novi pokušaj
59

Rusi ponovo govore o pregovorima s Ukrajinom: Imamo samo jedan glavni uslov

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ponovo se osvrnulo na mogućnost pregovora sa Ukrajinom te su poručili kako Moskva ne postavlja nikakve dodatne uslove za početak ovog procesa.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko izjavio je kako je Ukrajina usvojila zakon kojim se zabranjuje vođenje mirovnih pregovora s Rusijom u ovom trenutku što znatno otežava moguću komunikaciju između Moskve i Kijeva.

"Ukrajina je usvojila zakon koji joj zabranjuje vođenje mirovnih pregovora s Rusijom. To je njihov izbor. Mi smo uvijek izjavljivali da smo spremni za takve pregovore. S naše strane nema nikakvih preduslova za pregovore osim jednog glavnog uslova - da Ukrajina pokaže dobru volju", rekao je Rudenko.

Tokom razgovora s ruskim novinarima, Rudenko se osvrnuo i na eventualno produžavanje sporazuma o izvozu žitarica iz crnomorskih luka.

"Uzet ćemo u obzir sve faktore kako bismo donijeli odgovarajuću odluku. Još uvijek nismo ostvarili veliki napredak u implementaciji drugog dijela sporazuma o žitu koji podrazumijeva ukidanje ograničenja na ruski izvoz žitarica i đubriva", poručio je Rudenko.