Negirali navode
0

Rusi o optužbama da organizuju državni udar u Moldaviji: To je još jedna laž Zapada

V. K.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osvrnulo se na izjave predsjednice Moldavije Maiae Sandu koja je izjavila kako Rusija planira da organizuje državni udar u ovoj zemlji.
Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova pojručila je kako su tvrdnje Moldavaca potpuno neosnovane i nepotkrijepljene.

"Izjave su izgrađene u duhu klasičnih tehnika koje često koriste Sjedinjene Američke Države, zapadne zemlje i Ukrajina. Prvo optužite pozivajući se na navodne povjerljive obavještajne podatke koji se ne mogu provjeriti, a zatim ih koristite za opravdavanje vlastitih nezakonitih radnji", rekla je Zaharova.

Također, pojasnila je kako Ukrajina ima namjeru da ovakvim dezinformacijama uvuče Moldaviju u konfrontaciju s Rusijom.

"Zauzvrat, moldavske vlasti prihvatile su ovu laž kako bi, koristeći mit o ruskoj prijetnji, skrenule pažnju građana Moldavije s unutrašnjih problema uzrokovanih prije svega promašenim socioekonomskim kursom sadašnje administracije. Važno je napomenuti da su izjavu predsjednice Moldavije u ovoj zemlji doživjeli s nepovjerenjem i zbunjenošću", poručila je Zaharaova.

Na kraju, naglasila je kako se Rusija neće miješati u unutrašnje stvari Moldavije.

"Za razliku od zapadnih zemalja, mi se ne miješamo u unutrašnje stvari Moldavije i drugih zemalja svijeta. Rusija ne predstavlja prijetnju sigurnosti Moldavije i zalaže se za razvoj obostrano korisne i bilateralne saradnje", rekla je ruska zvaničnica.

Inače, Moldavija je danas zatvorila svoj vazdušni prostor nakon čega su obustavljeni svi letovi u ovoj zemlji. Prema nezvaničnim informacijama, vazdušni prostor je zatvoren iz sigurnosnih razloga.

U međuvremenu, u medijima navode da je razlog zabrane bio ruski izviđački dron koji je uletio u vazdušni prostor Moldavije. Za ovo još nema zvanične potvrde.