Moguća eskalacija
33

Moldavska predsjednica: Rusija planira državni udar u našoj zemlji, uključeni i građani s Balkana

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Moldavije Maia Sandu kazala je da Rusija planira da organizuje državni udar u zemlji, uključujući iscenirane demonstracije i angažovane sudionika s vojnom obukom, kao i građana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore, kako bi se napali vladine zgrade i srušila vlada.

Predsjednica je to izjavila u ponedjeljak na konferenciji za novinare o pitanju sigurnosti zemlje, javlja Ukrinform. Prema Sandu, ovo nije prvi put da Rusija namjerava destabilizirati Moldaviju. Takvih je pokušaja bilo prošle jeseni, ali su, zahvaljujući brzoj intervenciji moldavskih vlasti, osujećeni.

"Plan koji je izradila Rusija za buduće razdoblje predviđa sabotažu uz učešće osoba s vojnom obukom, prerušenih u civile, pribjegavanje nasilju, napad na vladine zgrade i uzimanje talaca", rekla je Sandu.

Istakla je da koristeći demonstracija opozicije Rusija namjerava provesti scenarij državnog udara.

"Dokumenti koje smo dobili od naših ukrajinskih partnera razotkrivaju lokacije i logističke aspekte organizacije ove subverzivne radnje. Plan također uključuje korištenje stranaca u izvršenju nasilnih radnji. Na primjer, primljeni dokumenti sadrže upute za građane Rusije, Bjelorusije, Srbije, i Crne Gore o tome kako preći u Moldaviju", rekla je Sandu.

Dodala je da državne sigurnosne službe rade na sprječavanju ovih provokacija i drže situaciju pod kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski tokom svog govora na posebnom sastanku Evropskog vijeća prošle sedmice rekao je da je Ukrajina presrela plan Rusije da destabilizira političku situaciju u Moldaviji.