Obećali odmazdu
56

Rusi nakon rušenja Krimskog mosta drugu noć zaredom izvode zračne napade na luku u Odesi

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Glasnogovornik ukrajinske vojne uprave u Odesi Serhiy Bratchuk saopštio je kako Rusija drugu noć zaredom izvodi velike zračne napade na ukrajinsku luku Odesa.

"Napad je bio vrlo snažan i uistinu masivan. Bila je to paklena noć", rekao je Bratchuk u glasovnoj poruci na svom Telegram kanalu, dodavši da će detalji o šteti i žrtvama biti objavljeni kasnije.

Dodaje da Rusi to namjenski rade, da bi prestrašili cijeli svijet, te da bi napravili konfuziju u žitnom koridoru.

"Rusi pokušavaju prestrašiti cijeli svijet, posebno one koji žele raditi za žitni koridor, Ukrajinu, Tursku i Ujedinjene narode. Ali mislim da će svi normalni, racionalni ljudi pogledati i reći: Odesa se nije bojala, ne boji se i neće se bojati. Mi ćemo raditi", poručio je Bratchuk.

Napadi na Odesu, jednu od glavnih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, uslijedili su nakon obećanja Rusije da će uzvratiti nakon eksplozije na mostu koji povezuje Rusiju s poluotokom Krim u ponedjeljak, za što je Moskva okrivila Ukrajinu.

Ubrzo nakon što je most pogođen u ponedjeljak, Moskva se povukla iz godinu dana starog crnomorskog sporazuma o žitu koji je dopuštao siguran izvoz ukrajinskog žita. To je potez koji UN navodi da predstavlja opasnost za stvaranje gladi širom svijeta.