Obratio se i Putin
127

Rusi na Crvenom trgu u Moskvi slavili aneksiju ukrajinskih teritorija, s bine citiran Hitler

B.H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio aneksiju i pripajanje ukrajinskih teritorija, na Crvenom trgu u Moskvi je održana svečanost kako bi se proslavila ta odluka koju najoštrije osuđuje Zapad.

Posebnu pažnju izazvao je glumac Ivan Oklobistin koji je citirao Hitlera i dodao kako "stari svijet treba da drhti jer Rusija započinje sveti rat". Ipak njegov nastup nije izazvao pretjeranu euforiju među publikom.

Na početku ceremonije prisutnima se obratio i Vladimir Putin te poručio: "Pobijedit ćemo u ratu". Ta izjava je popraćeno aplauzom njegovih pristaša. U jednom trenutku počela je i pjesma sa stihom "nije nas briga za cijenu".

Putin se obratio i stanovnicima područja Ukrajine koje je Rusija nelegalno pripojila riječima "dobrodošli kući" te dodao da su se zapravo samo vratili u svoju domovinu. Dodao je i kako Rusija ne otvara samo svoja vrata nego i svoje srce.
Podsjećamo, ubrzo nakon Putinove odluke i potpisivanja aneksije okupiranih teritorija uslijedile su žestoke osude zapada te trenutno postoji konsenzus oko toga da niko neće prihvatiti nelegalno i prisilno pripajanje ukrajinskog teritorija.

Nakon današnje odluke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina o aneksiji okupiranih teritorija u Ukrajini reagovala je i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Ona je istakla kako Bosna i Hercegovina osuđuje i nedvosmisleno odbacuje pokušaj Rusije da pripoji teritorije Ukrajine.

"Narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, članice UN, je kršenje međunarodnog prava i ima nesagledive posljedice" dodala je Turković.