Prvi srušeni Kinžal
131

Rusi hipersoničnim Kinžalom pokušali uništiti sistem Patriot, ali je Patriot bio bolji

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rusija je prošle sedmične hipersoničnim projektilom pokušala uništiti američki ssistem protivzračne obrane Patriot u Ukrajini, rekla su dva američka dužnosnika za CNN.
Napad nije uspio, a ukrajinska vojska je umjesto toga presrela projektil koristeći ssistem Patriot, rekli su dužnosnici, označavajući njihovu prvu poznatu uspješnu ukrajinsku upotrebu naprednog sistema protivzračne odbrane samo nekoliko sedmica nakon što je stigao u zemlju.

Ukrajinska zračna odbrana ispalila je više projektila iz Patriota pod različitim kutovima kako bi presrela rusku raketu, pokazujući kako su brzo postali vješti u korištenju moćnog sistema, rekao je jedan dužnosnik.

Američki dužnosnici vjeruju da su Rusi uhvatili signale koje je emitirao Patriot, što im je omogućilo da ciljaju sustav pomoću hipersonične rakete, poznate kao Kinžal ili Killjoy.

Raketni ssistem Patriot ima snažan radar za otkrivanje nadolazećih ciljeva na velikom dometu, što ga čini moćnom platformom protivzračne odbrane sposobnom za presretanje balističkih projektila i više.

Ali radarska emisija neophodna za uočavanje prijetnji na daljinu također omogućuje neprijatelju da otkrije Patriot bateriju i otkrije njenu lokaciju. I za razliku od nekih protivzračnih odbrambenih sistema kraćeg dometa isporučenih Ukrajini koje su mobilne i teže ih je ciljati, velika baterija Patriot je stacionarni sustav, što Rusima omogućuje da se s vremenom fokusiraju na lokaciju.

Postoje načini da se ti signali donekle zakamufliraju, rekli su dužnosnici, ali ruska vojska je očito uspjela otkriti grubu lokaciju Patriota stacioniranog izvan Kijeva. Ondje se presretanje dogodilo u noći 4. maja, rekao je prošlog vikenda Mykola Oleshchuk, komandant ukrajinskih zračnih snaga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Patriote "definitivno" biti legitimna meta za ruske snage.

Sekretar za novine Pentagona Brig. Gen. Patrick Ryder potvrdio je ranije ove sedmice da su Ukrajinci koristili sistem Patriot za presretanje Kinžala, koji može doseći hipersonične brzine.

Ukrajina je dobila najmanje dva ssistema Patriot, jedan iz Sjedinjenih Država i jedan iz Njemačke, kako bi poboljšala svoju protivzračnu odbranu, koja prije nije bila u stanju presresti modernije ruske projektile poput Kinžala.

Kada su SAD prvi put objavile da će poslati raketne ssisteme Patriot u Ukrajinu, rokovi za isporuku bili su mjeseci, s obzirom na složenost sistemai potrebu da se deseci ukrajinskih vojnika obuče kako upravljati baterijom koja ima više komponenti. Ali Ukrajinci su već bili dobro upućeni u korištenje sistema protivzračne obrane, što je SAD-u omogućilo da standardni program obuke od otprilike godinu dana sabije u nekoliko mjeseci.

Konačna provjera Patriot sistemaodržana je sredinom aprila, gdje su se američki, njemački i nizozemski instruktori pridružili ukrajinskim vojnicima u posljednjoj inspekciji sustava prije nego što su ubrzo nakon toga isporučeni u Ukrajinu.