Protesti na ulicama Bukurešta
0

Rumunija: Policija bacila suzavac na demonstrante

SRNA
Protesti na ulicama Bukurešta (Foto: AFP)
Protesti na ulicama Bukurešta (Foto: AFP)
Rumunska policija upotrijebila je suzavac u prijestonici Bukureštu tokom sukoba sa demonstrantima, koji protestuju zbog mjera štednje.

Najmanje devet ljudi, uključujući policajce, povrijeđeno je trećeg uzastopnog dana protesta.

Demonstracije su počele kao znak solidarnosti sa popularnim zamjenikom ministra zdravlja Raedom Arafatom koji je dao ostavku protestujući zbog reformi sistema zdravstva. 

Ovaj ljekar, inače, rođeni Palestinac došao je u Rumuniju 80-tih godina i veoma je poznata i popularna javna ličnost zbog praktičnih promjena koje je uveo radi poboljšanja službi hitne pomoći.

Arafat se povukao sa mjesta zamjenika ministra zdravlja prošlog utorka nakon što ga je u javnosti više puta javno napao predsjednik Trajan Basesku.

Arafat se usprotivio mjerama vlade za djelimičnu privatizaciju rumunskog sistema zdravstva, za koji kažu da je na "klimavim nogama". 

Predsjednik Basesku najavio je kasnije da će odbaciti nepopularnu reformu, ali to nije umanjilo bijes demonstranata, koji sada traže od Baseskua da se povuče i raspiše prijevremene izbore.
U drugim gradovima u Rumuniji, takođe, su održani protesti. Sukobi su izbili u subotu kada su demonstranti krenuli prema Trgu Univerzitet u Bukureštu.

Demonstranti su zasuli policiju kamenicama a kao odgovor uslijedio je suzavac. Među povrijeđenima je i novinar lokalne televizijske stanice, a oko 30 ljudi je privedeno.