Svijet
0

Demonstracije u Bukureštu zbog uvođenja oštrih mjera štednje

SRNA
Građani se protive mjerama štednje (Foto: AFP)
Građani se protive mjerama štednje (Foto: AFP)
Nekoliko hiljada Rumuna okupilo se danas u Bukureštu sa zahtjevom da vlada podnese ostavku zbog uvođenja oštrih mjera štednje.

Poteškoće izazvane usvajanjem mjera štednje 2010. godine kako bi se održao dogovor o finansijskoj pomoći vrijednim 20 milijardi evra sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u Rumuniji nisu izazvale nemire kao što je to bio slučaj sa Grčkom.

Tim mjerama pomognuto je očuvanje dogovora sa MMF-om i održanje povjerenja tržišta, ali je usporen oporavak od duboke recesije dok je Bokova stranka PDL zabilježila pad popularnosti na 18 odsto. 

Tokom dana oko 2.000 članova radničkih sindikata, nastavnika, medicinskih sestara te radnika u državnom sektoru okupilo se ispred sjedišta vlade u Bukureštu sa zahtjevom da ostavke podnesu premijer Emil Bok i predsjednik Trajan Basesku.

Bok je učinio nekoliko ustupaka demonstrantima, poput otpuštanja ministra inostranih poslova Teodora Bakonšija zbog uvredljivih komentara i ponovno imenovanje zvaničnika čija je ostavka izazvala izlazak na ulice ali analitičari smatraju da se on i predsjednik Basesku i dalje suočavaju sa jakim pritiskom.

Protesti, koji su sada ušli u 12. dan, do sada su bili mirni i praćeni su samo sporadičnim nasiljem.