"Krivi su lideri EU"
0

Rumunija: Nečuveni komentari o Breiviku

FENA
Iulian Urban
Iulian Urban
Socijalistička grupa u Evropskom parlamentu i jedna grupa za zaštitu prava Roma zatražile su u petak od vladajuće stranke Rumunije da smijeni poslanika koji je okrivio lidere Evropske unije za napade u Norveškoj.

"Komentari koje je na svoj blog postavio poslanik Liberalno-demokratske stranke (PDL) Iulian Urban 'su nečuveni'", izjavio je zamjenik lidera Evropske socijalističke partije Hannes Swoboda za rumunski radio, prenio je AFP.

Rumunski poslanik, koji je u prošlosti iznosio stavove protiv Roma i zalagao se za ponovno uvođenje smrtne kazne, napisao je na svom blogu da "nije (Anders Behring ) Breivik počinio napad, već sadašnji lideri EU-a".

Pozivajući se na kontradiktorne izjave o imigraciji i multikuturalnosti u zemljama kao što su Njemačka i Francuska, Urban je rekao da politički lideri Evropu pretvaraju u "bure baruta".

"U tom haosu, iznenađujuće je da je samo jedan Evropljanin povukao obarač da bi izrazio frustraciju zbog nezainteresovanosti i licemjerja evropskih političara u pogledu islamizacije i ilegalne imigracije", napisao je Urban.

Istovremeno, rumunska nevladina organizacija za zaštitu prava Roma ove komentare nazvala je "fašističkim i ksenofobičnim", ističući da oni "ne samo da opravdavaju napade, već i podstiču nasilje i diskriminaciju".

Portparol PDL Sever Voinescu je rekao da je riječ o ličnim komentarima poslanika Urbana i da je vođstvo stranke od njega zatražilo da ove izjave objasni, nakon čega će biti odlučeno da li će se preduzeti dalje mjere.