Svijet
42

Rumunija: Građani ne odustaju, 200.000 demonstranata sada traži ostavku premijera

Klix.ba
Nakon što je rumunska vlada u nedjelju popustila pritisku građana odlučivši opozvati kontroverzni dekret o oprostu korupcije, stotine hiljada Rumuna i dalje blokira ulice sa novim zahtjevima prema vlasti.

Kako prenosi Reuters, više od 200.000 demonstranata u rumunskim gradovima sada traži ostavku premijera Sorina Grindeanua, dok je samo u Bukureštu pred palatom vlade prisutno 10-ak hiljada građana.

Uzvikujući "lopovi" i "ostavke" građani Rumunije ne odustaju od pritiska na vladu koji je već urodio plodom. Sada se nadaju da će obezglaviti aktuelnu vladu. U nedjelju su bavljeni i transkripti razgovora sa sjednice u kojoj je 31. januara usvojen kontroverzni dekret.

Podsjećamo, kontroverzni dekret podrazumijeva dekriminaliziranje zloupotrebe službenog položaja u kojem nastala šteta iznosi manje od 44.000 eura.

Odluka bi donijela korist za desetak osuđenih korumpiranih službenika, ali i za samog Liviua Dragnea protiv kojeg se vodi proces. Dragne je čelnik ljevičarskog PSD-a iz kojeg potječe i premijer Grindeanu.