|

Rumuni nastavljaju antikorupcijske proteste, traže ostavku premijera Dancile

Rumuni nastavljaju antikorupcijske proteste, traže ostavku premijera Dancile
9
F
FENA
13.8.2018. u 09:03
27
komentara
9

dijeljenja
1/4 Foto: AFP
2/4 Foto: AFP
3/4 Foto: AFP
4/4 Foto: AFP
Hiljade Rumuna izašle su u nedjelju, treći dan zaredom, na ulice Bukurešta i nekoliko drugih većih gradova na antikorupcijskim protestima protiv vladajuće Socijaldemokratske stranke, tražeći ostavku premijera Viorice Dancile.
U nedjelju su okupljeni protestirali i protiv pretjerane upotrebe sile, zbog korištenja suzavca i vodenog topa, koju je policija primijenila u petak što je završilo ozljedama više stotina ljudi.

Oko 15.000 demonstranata okupilo se jučer nasuprot zgrade parlamenta. Oni su pjevali himnu i mahali rumunskim, američkim te zastavama NATO-a i Evropske unije. Ponovo su optuživali vladu za korupciju i tražili njenu ostavku, uzvikujući "Lopovi, lopovi"i noseći transparente na kojima je pisalo "Korupcija ubija! Ostavka!”.

U petak je oko 80.000 demonstranata tražilo ostavku socijaldemokratske vlade Viorice Dancile, koju optužuju za korupciju i namjeru da kontrolira pravosuđe.

Mirna protestna okupljanja više puta su održana u Bukureštu nakon što su socijaldemokrati preuzeli vlast početkom 2017. godine i pokušali dekriminalizirati nekoliko krivičnih radnji. Ranije ove godine, zakonodavci vladajuće stranke podržali su izmjene kaznenog zakona kroz parlament, zbog čega su zabrinutost izrazile Evropska komisija i američki State Department. Te zakonske promjene se osporavaju u Ustavnom sudu Rumunije. Čelnik socijaldemokrata Liviu Dragnea osuđen je na tri i pol godine zatvora od strane Vrhovnog suda u junu zbog poticanja na zloupotrebu položaja, što nije konačno jer je u toku žalba.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...