Kako preći ulicu?
23

Rumuni koriste pse lutalice za lekcije o sigurnosti na putevima

Klix.ba
Rumunska saobraćajna policija koristi pse lutalice u novoj kampanji koja pješacima pojašnjava kako da sigurno prelaze ulice. Psi lutalice u sklopu kampanje prelaze ulicu na pješačkim prijelazima.

"Ako oni to mogu uraditi, onda to može uraditi svako. Preći preko pješačkog prijelaza je vrlo jednostavno", kaže se u kratkoj televizijskoj reklami koja prikazuje kako nekoliko pasa lutalica ispravno koristi označene pješačke prijelaze.

Psi su snimani u nekoliko rumunskih gradova.

"Oni šalju nevjerovatnu poruku svima. Pokazuju nam da životinje znaju poštovati važna sigurnosna pravila", rekao je za AFP Lucian Dinita, šef saobraćajne policije Rumunije.

Primjer pasa lutalica bi se mogao pokazati kao vrlo značajan u zemlji u kojoj je prošle godine stradalo više od 360 pješaka zbog nepoštivanja obilježja na ulicama. Iz istog razloga je povrijeđeno više od 1.200 osoba.

"Bila sam šokirana kada sam shvatila koliko ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama samo zato što ne prelaze ulicu tamo gdje je označeno. Tada sam se sjetila prizora koji svakodnevno gledam u Bukureštu – psi prelaze ulicu na označenim pješačkim prijelazima i čekaju da se automobili zaustave na semaforu prije nego pređu ulicu", kazala je Semida Duriga, direktorica reklamne agencije Next, koja je i osmislila ovu kampanju.

U Bukureštu na ulicama živi više od 40.000 pasa lutalica.