Sumnja se da su otrovani
37

Na ulicama Srebrenice nađeno više uginulih pasa

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na ulicama u srebreničkim naseljima Hrid i Klisa jutros su prolaznici primijetili više uginulih pasa lutalica.

Opštinski veterinarski inspektor Hasmir Mujčinović utvrdio je da je riječ o većem broju uginulih pasa, ali tačan broj nije utvrđen, jer se sumnja da se u okolnoj šumi, ruševnim objektima i kanjonima vodotoka nalazi još uginulih pasa.

Mujčinović pretpostavlja da je riječ o trovanju. On je rekao da zbog nedostatka sredstava neće biti obavljena analiza da bi bio utvrđen tačan uzrok uginuća.

Veterinarski inspektor naložio je lokalnom Komunalnom preduzeću "Polet", zaduženom za održavanje higijene naselja, da komunalci uklone uginule pse lutalice sa ulica i da ih propisno zakopaju.

Na ulicama Srebrenice psi lutalice su se namnožili i u posljednje vrijeme registrovano je nekoliko slučajeva napada na ljude i ujeda.

O zdravlju i higijeni pasa lutalica niko ne brine. Opština Srebrenica nema azil za pse. Prethodnih godina raspisivan je konkurs za uklanjanje pasa lutalica sa ulica i njihovo odvoženje u registrovani azil za šta je opština izdvajala značajna sredstva.

Prošle godine, zbog ekonomske krize, nije bilo sredstava za tu namjenu pa je broj pasa lutalica znatno porastao.

Oni, tragajući za hranom, izvlače smeće iz kontejnera i stvaraju nered na ulicama, a nesavjesni građani puštaju pse pa se njihov broj stalno uvećava i čopori, tražeći hranu, lutaju srebreničkim ulicama.