Štrajk u BBC-u
0

Rukovodstvo postiglo sporazum sa sindikatom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rukovodstvo britanske medijske kuće BBC postiglo je u utorak dogovor sa sindikatom u sporu koji je nastao zbog toga što je sindikat sa oko 4.100 članova u toj kući odbacio planirane izmjene penzijske šeme.

"Održali smo sastanak sa sindikatom kako bismo razjasnili posljednje detalje o našim prijedlozima za penzije i zadovoljni smo što možemo da kažemo da su pregovori između predstavnika sindikata i BBC-a završeni potpisivanjem sporazuma", poručila je direktorica te medijske kuće za poslovne operacije Lucy Adamas.

BBC se prema sporazumu obavezao da će utvrđivati penzije na godišnjem nivou i da će se one povećavati u skladu s inflacijom, javio je Reuters.

Novinari zaposleni u ovoj medijskoj kući početkom mjeseca su održali 48-satni štrajk tokom koga su emitovane samo reprize programa bez vijesti.

Novi 48-satni štrajk bio je planiran za 15. i 16. novembar, ali je otkazan da bi se održali pregovori.

BBC kao javni servis ne emituje reklame i finansira se uglavnom od obavezne televizijske pretplate u iznosu od 142,5 funti godišnje po domaćinstvu.

BBC je već najavio da će, između ostalog, smanjiti broj radio stanica i prepoloviti broj internet stranica zbog smanjenja godišnjeg budžeta.

Britanski ministar finansija George Osbourne je u oktobru, objavljujući mjere štednje, rekao da će pretplata biti zamrznuta na šest godina, čime će budžet BBC-a biti smanjen za 16 posto.