Trumpov advokat
9

Rudy Giuliani na meti istrage o pokušaju promjene rezultata američkih izbora 2020.

G. M.
Rudy Giuliani (Foto: EPA-EFE)
Rudy Giuliani (Foto: EPA-EFE)
Bivši lični advokat Donalda Trumpa otkrio je da je meta krivične istrage u Georgiji o navodnim pokušajima poništavanja rezultata izbora za Bijelu kuću 2020.

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, koji bi ove sedmice trebao svjedočiti na sudu u Atlanti, odbacio je istragu kao politički motiviranu. Giuliani je vodio pravne sporove kako bi osporio ishod izbora.

Također je pojačao Trumpove tvrdnje o navodnoj prevari glasača. Kao izborni advokat bivšeg predsjednika u decembru 2020. Giuliani je više puta je iznosio optužbe o ukradenim glasačkim listićima dok je pozivao državne zakonodavce u Georgiji da ne potvrde izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena.

U ponedjeljak je Giulianijev advokat Robert Costello rekao američkim medijima da su tužitelji obavijestili njihov pravni tim da je bivši gradonačelnik pod istragom.

Ali Giuliani će odbiti odgovoriti na bilo kakva pitanja o Trumpu koja bi mogla prekršiti povjerljivost advokata i klijenta kada bude svjedočio na sudu u srijedu, rekao je Costello.

U radio talk showu u New Yorku u ponedjeljak, Giuliani je rekao da je Atlanta jedan od "najpokvarenijih gradova u zemlji" i da je to "demokratska diktatura".

Biden, demokrat, pobijedio je Trumpa, republikanca, za 12.670 glasova u Georgiji, prema revidiranim rezultatima.

Okrug Fulton pokrenuo je svoju krivičnu istragu nakon što se pojavio snimak telefonskog razgovora iz januara 2021. u kojem se čuje Trump kako poziva državnog sekretara Georgije Brada Raffenspergera da "pronađe" dovoljno glasova za promijeniti ishod.