Čile
0

Rudari zaglavljeni u rudniku su dobro

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trideset i tri rudara koja su ostala 17 dana zaglavljena na dnu jednog rudnika na sjeveru Čilea, 700 metara pod zemljom, posmatrani su putem kamere i "vidno su dobrog zdravlja", izjavio je u nedjelju tužitelj Sjevernog Čilea Hector Melle.

"Vizuelnim kontaktom je ustanovljeno da rudari izgledaju dobro. Bolje nego što se moglo očekivati", izjavio je Mella novinarima u blizini rudnika bakra i zlata u San Joseu, 800 kilometara sjeverno od Santjaga.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera je u toku dana saopćio da je uspostavljen kontakt sa 33 rudara koji su nakon odrona ostali blokirani na dnu rudnika i nalaze se u jednom skloništu koje je predviđeno za ovakvu vrstu nesreće.

"Dobro smo nas 33 u skloništu", napisali su na komadiću papira koji je iz dubine rudnika izašao na površinu pomoću posebne sonde što su je spustili spasioci.

Cilj spasilačkih ekipa je da, nakon prvog vizuelnog kontakta, rudarima dopreme vodu, hranu i lijekove, kroz cijev-sondu.

Za njihov povratak na površinu trebat će nekoliko mjeseci, dok se probije galerija koja će omogućiti da budu izvučeni jedan po jedan.

Za ovu operaciju će trebati "najmanje 120 dana", kazao je inžinjer Andres Sugarret.