Zbog plata
17

Rudari u Zambiji ubili direktora Kineza gurnuvši ga na vagon

SRNA
Rudari u Zambiji ubili su jednog od direktora rudnika Wua Shengzaija (50), a drugog povrijedili u pobuni izazvanoj sporom sa kineskim investitorom zbog plata, saopštili su državni mediji.

"Wu Shengzai je ubijen tokom protesta radnika. Rudari su ga gurnuli na rudnički vagon kad je pokušao da se sakrije u oknu", izjavio je policijski komesar Fred Mutondo.

Juče je došlo do pobune radnika u rudniku uglja Collum, u Sinazongveu, 300 kilometara južno od prijestonice Lusake.

Radnici su se pobunili zbog odlaganja utvrđivanja minimalne plate.

Zambija je ovog mjeseca povećala minimalne plate na 110 dolara mjesečno što su kineski vlasnici rudnika probali da ignorišu.

U 2010. godini suđeno je dvojici Kineza iz uprave tog rudnika zbog pokušaja ubistva. Oni su u demonstracijama pucali i ranili jedanaest rudara.

Nekoliko zambijskih rudnika uglja i bakra je u vlasništvu Kineza.

Iako je Kina uložila više od 400 miliona dolara u Zambiju, radnici su nezadovoljni i smatraju da su Kinezi donijeli loše navike i nepoštovanje ljudskih i radničkih prava.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u izvještaju za prošlu godinu navodi da su sigurnosni i radni uslovi u kineskim rudnicima gori nego u onim koji su u vlasništvu drugih stranaca, prenosi BBC.