Svijet
0

Južna Afrika: Nastavljen rad u rudniku u kojem su ubijena 34 rudara

FENA
Ubijena 34 rudara (Foto: Arhiv/AFP)
Ubijena 34 rudara (Foto: Arhiv/AFP)
U južnoafričkom rudniku platine, gdje je policija prošle sedmice ubila 34 radnika u štrajku, rad je nastavljen u ponedjeljak, saopćili su vlasnici kompanije Lonmin.

Gotovo trećina od ukupno 28.000 zaposlenih u rudniku Marikana javilIi se u ponedjeljak na posao, nakon što je produžen rok za vraćanje na posao do utorka ili će se "neposlušni" suočiti s otkazom, javio je BBC. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u nedjelju je proglasio dan žalosti zbog ubistva 34 rudara u sukobu s policijom u četvrtak.

U rudniku je prvo došlo do sukoba između dominantnog Nacionalnog sindikata rudara i Udruženja rudara i građevinskih radnika oko članstva, da bi štrajk prerastao u borbu za veću zaradu rudara. Rudari, koji trenutno zarađuju između 480 i 605 dolara, traže povećanje plate na 1.500 dolara, a rukovodstvo trećeg po veličini rudnika platine u svijetu, stotinjak kilometara od Johannesburga kojim upravlja kompanija Lonmin, proglasilo je štrajk nelegitimnim i zatražilo od zaposlenih da se vrate na posao.

Okolnosti koje su dovele da policija u četvrtak otvori vatru na rudare, i dalje su nejasne mada očevici navode da se pucnjava dogodila kada je grupa štrajkača, od kojih su neki nosili palice i mačete, krenula da probije policijski kordon. Policija, naoružana automatskim naoružanjem, ispalila je desetine hitaca na okupljene. Ubijeno je 34 rudara i najmanje još 78 je povrijeđeno u nasilju koje je uslijedilo. Uhapšeno je oko 250 ljudi.