Protesti i nasilje u JAR-u
1

Kompanija Amplats otpustila 12.000 rudara jer su štrajkovali

Klix.ba/FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Amplats u Južnoafričkoj Republici, najveći proizvođač platine na svijetu, otpustila je danas 12.000 rudara. Do toga je došlo nakon višesedmičnog ilegalnog štrajka 28.000 rudara u više južnoafričkih rudnika.

Rudari su prije izvjesnog vremena stupili u štrajk tražeći povišice. Istakli su da se na posao neće vratiti dok ne dobiju 1.500 dolara mjesečno, a tokom štrajka dolazilo je i do sukoba između rudara i policije. U današnjem sukobu je ubijen jedan muškarac u Rustenburgu. On je 48. žrtva štrajka koji paralizira južnoafričke rudnike, a širi se i na druge sektore.

U nasilju između suprotstavljenih rudarskih grupa je od početka sedmice ubijeno pet osoba, a štrajkovi su se ove sedmice proširili i na rudnike u susjednoj pokrajini Limpopo.

Štrajkovi praćeni nasiljem od sredine augusta paraliziraju velik dio rudarskog sektora, a on je glavni pokretač ekonomije Južne Afrike. Sukobi su eskalirali pokoljem u rudniku Marikana koji eksploatira kompanija Lonmin, gdje je policija ubila 34 rudara 16. augusta.

Rudari rudnika Amplats kolegama su se pridružili prije tri sedmice, no upravo to kompanija izgleda nije željela trpjeti. Danas su otpustili 12.000 radnika, ističući kako su zbog njihovog nerada izgubili 82 miliona dolara.

Već dvije sedmice štrajkuje i 20.000 vozača kamiona tražeći povećanje plaće. Međunarodna naftna kompanija Shell za Južnu Afriku objavila je da neće moći ispuniti obaveze i isporučiti gorivo u regiji Johannesburga.

Zbog štrajkova je nacionalna valuta JAR-a pala na najniže vrijednosti do sada u odnosu na dolar i sve su glasnija propitivanja sposobnosti vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da se nosi s krizom, piše agencija Reuters. ANC-u kritičari predbacuju tijesne veze s industrijom i moćnim sindikatima.

Nasilje zbog štrajka i pokolja rudara najveći je izazov nepisanom dogovoru u postapartheidskoj Južnoafričkoj Republici kojim su se sindikati obvezali podržati ANC, a on zauzvrat omogućiti vrlo skroman rast plaća tako da se ne ugrozi poslovanje velikih međunarodnih kompanija.

Sindikat transportnih radnika SATAWU je objavio da pokušava u štrajk od iduće sedmice uključiti i željezničke i lučke radnike. Ukupno u zemlji štrajkuje 100.000 ljudi, piše AFP.

Južnoafrička republika ima 80 posto svjetskih zaliha platine i četvrti je svjetski proizvođač zlata.