Svijet
0

RSF: Osloboditi uhapšene novinare u Mianmaru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje četiri novinara uhapšena su, a desetak ih je povrijeđeno ili maltretirano tokom suzbijanja prodemokratskih protesta protiv vojnog režima u Mianmaru, saopćila je u ponedjeljak međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF).

"Broj ugroženih predstavnika medija koji pokušavaju izvještavati o prodemokratskim demonstracijama raste iz dana u dan. Međunarodna zajednica mora učiniti nešto kako bi zaustavila represiju i zahtijevati bezuvjetno oslobađanje privedenih civila", navodi se u saopćenju RSF-a.

Među uhapšenim novinarima je i Min Zaw, izvještač japanskog lista Tokio Shimbun, kojeg su pripadnici sigurnosne službe u civilu izveli iz kuće u petak ujutro, od kada ga niko nije vidio.

Japanski fotoreporter Kenji Nagai ubijen je u četvrtak, u jeku demonstracija u centru Yangona, a japanska vlada istražuje njegovu smrt, podsjećaju Reporteri bez granica.

Još nekoliko dopisnika stranih medija, uključujući agencije Reuters i AFP, bilo je proteklog mjeseca fizički napadnuto ili spriječeno da obavlja svoj posao, dodaje se u saopćenju.

Tajlandska novinska veb stranica Irrawaddy objavila je da je još troje mianmarskih novinara - Kiav Tseja Tun (23) iz lista Voice, Nay Lin Ang (20) iz sedmičnikanika 7 Day News i neidentificirana novinarka lista Weekley Eleven News - nestalo prije nekoliko dana.

Reporteri bez granica vjeruju da je sve troje uhapšeno tokom pokušaja vojske da rasturi demonstracije, prenijela je agencija AP.

Ta organizacija je saopćila i da je vojni cenzorski odjel, poznat kao Odjel za pregled i registraciju štampe, prisiljavalo izdavače da u svojim listovima objavljuju materijal propagandnog sadržaja.

U međuvremenu je mianmarska hunta uklonila zapreke ispred dva hrama u Yangonu, gdje su se demonstranti okupljali, pokazujući tako kako je uvjerena da je smirila proteste, izjavili su očevici.

Usprkos prvim znacima da hunta pomalo popušta strogu kontrolu grada, vojnici i dalje stoje ispred sva četiri ulaza u pagodu Shwedagon, sveti mianmarski hram, odakle su demonstranti započinjali proteste.

Snage su raspoređene i u blizini pagode Sule, krajnje tačke demonstranata, iako su uklonjene ograde od bodljikave žice kojima je ova oblast bila opasana.

Budistički monasi su saopćili da su najmanje petorica njihove braće ubijena na najvećim antivladinim protestima u Mianmaru od 1988. kada je vojska ubila 3.000 ljudi, prenijela je agencija Reuters.