Svijet
2

Rousseff ponovo izabrana za predsjednicu Brazila: Ujedinimo se

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazilska predsjednica Dilma Rousseff pozvala je, poslije pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora, sve Brazilce da se ujedine zarad budućnosti zemlje.

"Pozivam sve Brazilce, bez izuzetka, da se ujedine zarad budućnosti Brazila", rekla je Rousseff pred okupljenim pristalicama njene Radničke partije u Braziliji.

Promuklim glasom poslije višenedjeljne kampanje, Rousseff je kazala da želi da bude "mnogo bolji predsjednik nego što je dosad bila", prenijela je agencija Reuters.

Rousseff je navela da će njen prioritet u drugom mandatu biti političke reforme i obećala da će s Kongresom sarađivati na promjenama koje zahtijeva država.

Na osnovu 99,66 posto prebrojanih listića, Rousseff je osvojila 51,6 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Aesija Nevisa dobio 48,4.

Nevisa je, priznajući poraz, rekao pristalicama da je telefonom pozvao Rousseff i čestitao joj na pobjedi.

"Rekao sam joj da bi prioritet trebalo da bude ujedinjenje Brazila oko projekta poštenja koji će donijeti dostojanstvo svim Brazilcima", istakao je Nevisa, prenijela je agencija AFP.

Radnička partija Dilme Rousseff na vlasti je 12 godina i za to vrijeme, zahvaljujući programima socijalne pomoći, na milione ljudi je "izronilo" iz siromaštva, navela je agencija AP.

Kampanje dva kandidata u protekle tri sedmice dostigle su tačku ključanja, u kojima Radnička partija Rousseffove i Nevesova Socijaldemokratska stranka, na mjestu predsjednika od 1995.-2003., nisu štedile verbalne uvrede i optužbe.

U sloganima svoje partije, Rousseffova je pozvala Brazilce da se sjete "duhova prošlosti" kada je Nevesova partija bila na vlasti, s visokom stopom siromaštva, nezaposlenosti i hiperinflacije, ukazujući da su socijalni programi njene partije pomogli milionima da se izvuku iz siromaštva, kao i da je nezaposlenost na historijskom nivou.

Neves je, s druge strane, pozvao birače da pogledaju "monstrume sadašnjosti", uključujući ekonomsku recesiju, inflaciju koja je iznad vladine projekcije od 6,5 posto, kao i optužbe da je Radnička partija bila umiješana u korupcijski skandal u državnoj naftnoj kompaniji "Petrobras".

Predsjednička trka postala je dramatična kada je glavni opozicioni kandidat Eduardo Campos izgubio život u avionskoj nesreći u augustu, a Marina Silva, koja je došla na njegovo mjesto, odmah ostvarila dvocifreno vodstvo u odnosu na Rousseffovu i Nevesa.

Njena kampanja bila je usresređena na nezadovoljstvo građana javnim službama, što je bio povod za proteste miliona Brazilaca prošle godine, ali nije našla uporište u biračkom tijelu i glasači su je napustili u roku od nekoliko sedmica, prenosi Tanjug.

To je otvorilo prostor za Nevesa da ostvari ubjedljiv rezultat u prvom krugu izbora 5. oktobra i zauzme drugo mjesto, primoravajući Rousseffovu da uđe u drugi izborni krug jer nije ostvarila apsolutnu većinu.