|

Brazil: Inaugurirana predsjednica Dilma Rousseff

Brazil: Inaugurirana predsjednica Dilma Rousseff
2
A
Anadolija
2.1.2015. u 10:01
1
komentara
2

dijeljenja
Brazil: Inaugurirana predsjednica Dilma Rousseff Dilma Rousseff (Foto: EPA)
Dilma Rousseff položila je zakletvu za drugi predsjednički mandat. U narednom periodu ona je najavila oštrije mjere borbe protiv korupcije, vraćanje zemlje na put ekonomskog napretka te pružanje potpore obrazovanju kao centralnom elementu njene reforme.
Tokom 40-minutnog obraćanja Rousef je podsjetila na određeno nezadovoljstvo građana koje je vladalo tokom njenog prvog mandata. Ona je rekla da su joj građani poslali poruku da žele promjene, političke reforme i antikorupcijske mjere širom zemlje. 

On je istakla da će njen moto u predstojećem mandatu bit "Brazil: Obrazovana nacija". To će podrazumijevati unapređenje škola i univerziteta, kao i unapređenje sistema za upis. Rousseff je naglasila da će to biti srce nove vlade. 

"Samo obrazovanje može osloboditi ljude i otvoriti vrata u svjetliju budućnost", kazala je Rousseff. 

Predsjednica Brazila je govorila i o mjerama za popravljanje ekonomske situacije zemlje te o vraćanju na kolosijek rasta i napretka. 

"Uložit ću sve napore kako bi odvela Brazil u novi historijski krug promjena, koji će nas odvesti u novu fazu čvrstog i održivog rasta", kazala je Rousseff.

Za Dilmu Roussef (67) ovo drugi mandat na poziciji predsjednika Brazila. Po zakonu ove zemlje ovo je Dilmi posljednji dozvoljeni mandat, a prvi je započela 2011. godine. Njenoj inauguraciji je prisustvovalo 27 državnika i predstavnika zemalja iz cijelog svijeta. 
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...