Svijet
9

Rouhani: Izrael je rana na tijelu muslimanskog svijeta

FENA
Hassan Rouhani
Hassan Rouhani
Novoizabrani iranski predsjednik, imam Hassan Rouhani, u petak je nazvao Izrael "ranom" koja se mora ukloniti, javili su iranski mediji, dva dana uoči njegove inauguracije.

"Cionistički režim je rana koja se godinama nalazi na tijelu muslimanskog svijeta, i mora se ukloniti", navela je iranska studentska novinska agencija Isna izjavu Rouhanija tokom obilježavanja Dana Kudsa, u znak podrške pravima Palestinaca.

Val optimizma preplavio je Iran nakon što je Rouhani izabran za predsjednik države prošlog mjeseca. Međutim, nakon što preuzme dužnost u nedjelju, on će biti suočen s izuzetno teškim zadatkom da riješi nuklearni spor sa Zapadom, olakša sankcije protiv Irana i pokrene posrnulu ekonomiju, javlja agencija Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je na Rouhanijeve komentare riječima da je novizabrani predsjednik Irana "pokazao svoje pravo lice".

Mahmud Ahmadinedžad, kojeg će Rouhani zamijeniti na funkciji iranskog predsjednika, rekao je okupljenima u Teheranu da će Izrael biti iskorijenjen sa Bliskog istoka.

Prema njegovim riječima, za Izrael "nema mjesta u regionu".