Svijet
2

Rouhani: Iran neće potpisati sporazum dok se ne ukinu sve sankcije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da Teheran neće potpisati konačni sporazum o nuklearnom programu dok se ne ukinu sve sankcije protiv njegove zemlje. Njegova izjava proturiječi tvrdnjama Washingtona da će sankcije biti ukinute postepeno, u zavisnosti od stepena iranske saradnje.

"Mi nećemo potpisati nikakav sporazum dok se sve sankcije ne ukinu u istom danu. Mi želimo sporazum koji bi bio dobar za sve strane angažovane u pregovorima oko nuklearnog programa", izjavio je Rouhani u govoru koji je državna televizija objavila u četvrtak, prenosi Russia Today.

Njegovi komentari predstavljaju udarac naporima američkog predsjednika Baracka Obame da uvjeri protivnike sporazuma, kako u SAD-u tako i van njega, u njegovu svrsishodnost.

Pristalice sporazuma, koji je dogovoren prošle sedmice na maratonskim pregovorima u Švicarskoj i treba biti finaliziran u junu, tvrde da će ublažavanje sankcija Iranu biti postepeno i da će biti provedeno u skladu s iranskim potezima na ukidanju vlastitog nuklearnog programa. One mogu biti ponovo uvedene u slučaju iranskog nepovinovanja sporazumu, tvrde oni. Obama je nazvao plan najboljim mogućim sporazumom u ovom trenu.

Vijeće sigurnosti UN-a, SAD, EU i još nekoliko zemalja uveli su nekoliko rundi sankcija Iranu zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

Ukidanje sankcija u zamjenu za smanjivanje obima nuklearnih aktivnosti u središtu je sporazuma. Dogovaranje tačnih odredbi o tome kojim tempom će se sankcije ukidati i kako će obim programa biti smanjivan težak je zadatak za pregovarače.

Ranije je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na svom Twitter nalogu doveo u pitanje izjave zapadnih čelnika da će sankcije biti ukidane postepeno.