Zaštita 'osjetljivih grupa'
0

Rotterdam će zatvoriti 16 coffee shopova blizu škola

FENA
Holandski grad Rotterdam zatvorit će od 1. juna 16 coffee shopova od ukupno 62, koji se nalaze u krugu 250 metara udaljenom od školskih ustanova, saopćilo je u četvrtak općinsko vodstvo.

"Odluka se odnosi na 16 coffee shopova blizu srednjih i osnovnih škola za djecu koja imaju problema s učenjem i ponašanjem", izjavila je agenciji AFP Anja Pels, glasnogovornica gradonačelnika Rotterdama Ahmeda Aboutaleba.

Ovom mjerom Rotterdam pokušava obeshrabriti mlade da upotrebljavaju lake droge i zaštititi "osjetljive grupe", objasnila je ona.

"Želimo istaknuti da nije normalno pušiti marihuanu. Ta supstanca je danas tako jaka da može biti štetna", kazala je Anja Pels.

Holandija od 1976. godine ne kažnjava upotrebu i posjedovanje manje od pet grama kanabisa koji se prodaje u coffee shopovima uz općinsku dozvolu. Uzgajanje i prodaja na veliko su zabranjeni.

Glavni grad Holandije Amsterdam objavio je u novembru 2008. godine da će zatvoriti četrdesetak coffee shopova od ukupno 228 koji se nalaze u blizini škola.