Traži se istraga izbora
54

Roth objavio pismo kojeg su potpisala 24 visoka političara i poručio Vučiću: Totalno si izoliran

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Michael Roth, predsjednik komiteta za vanjsku politiku njemačkog Bundestaga objavio je pismo koje je 24 starija člana parlamenata evropskih država potpisalo i poslalo na adresu lidera EU uz poruku Aleksandru Vučiću da je potpuno izoliran.

"Poštovani predsjedniče Vučić, ovo nije ni urota ni socijalistička kampanja. Potpuno ste izolirani! 24 visoka zastupnika iz cijele Evrope pozivaju EU da nezavisno istraži optužbe za prijevaru i da preporuke kako bi se osigurali slobodni i pošteni izbori u Srbiji", napisao je Roth na Twitteru uz objavljeno pismo.

U pismu se Evropska unija poziva da provede nezavisnu istragu o svim prijavljenim neregularnostima i tvrdnjama o prevari.

"Naš zajednički cilj je Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije u ovoj deceniji. Neophodan uslov za ovo je funkcionalna demokratija i vladavina prava", piše u pismu.

Navode da su događaji nakon izbora i represivni odgovor države ukazuju na daljnu eskalaciju autokratskog razvoja u državi. Saradnja Srbije sa Rusijom je označena kao kritična opasnost za čitav Zapadni Balkan.

Pismo je naslovljeno na Ursulu von der Leyen, Roberta Metsola, Charlesa Michela, Josepa Borella i Miroslava Lajčaka. Pismo između ostalih potpisuju Alicia Kerns iz Velike Britanije, Guilio Terzi iz Italije, Domagoj Hajduković iz Hrvatske, Stefanos Gkikas iz Grčke.