Svijet
0

Rosen Plevnelijev izabran za bugarskog predsjednika

FENA
Rosen Plevnelijev  (Foto: Reuters)
Rosen Plevnelijev (Foto: Reuters)
Kandidat konzervativnog bugarskog premijera Bojka Borisova Rosen Plevnelijev izabran je u nedjelju za predsjednika republike, u drugom izbornom krugu.

Konzervativci tako drže u rukama dvije najvažnije pozicije u zemlji, prema prvim zvaničnim rezultatima.

Prema izbornim rezultatima koje je saopćila izborna komisija, Rosen Plevnelijev je od 98 posto prebrojanih listića dobio 52,5 posto glasova, a njegov socijalistički protukandidat Ivailo Kalfin 47,4 posto glasova.

Šef države, dosadašnji predsjednik Georgi Parvanov, ljevičar, nije mogao da se kandidira nakon dva uzastopna predsjednička mandata. Izbori su bili test za premijera Bojka Borisova koji se suočava s ekonomskim teškoćama u svojoj zemlji, najsiromašnijoj u Evropskoj uniji.

On je pod stalnim pritiskom Bruxellesa koji od njega zahtijeva učinkovitiju borbu protiv korupcije i kriminala.

Pobjeda njegove stranke GERB na predsjedničkim, kao i na općinskim izborima, koji su održani isti dan, uslijedila je na pola mandata, manje od dvije godine prije narednih općih izbora.

Ovi izbori su ponovo dali mjesta sumnjama u manipulacije, među kojim je tradicionalna praksa "kupovine glasova", naročito u romskoj manjini, stara praksa koju osuđuju mediji i nevladine organizacije.