Predsjednička utrka u SAD-u
0

Romney vodi u 15 ključnih saveznih država

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Novo istraživanje raspoloženja američkih birača pokazalo je da se očekivani predsjednički kandidat republikanaca Mitt Romney nalazi u malom vodstvu u odnosu na predsjednika Baracka Obamu u 15 ključnih saveznih država, tzv. "swing" ili nepostojanih država koje su u prošlosti birale i demokratske i republikanske kandidate.

Na nacionalnom nivou, nova anketa TV mreže CNN i agencije ORC International objavljena u srijedu, daje prednost Obami s 49 prema 46 posto glasova. No, u 15 država od kojih ovisi ishod izbora u novembru, Romney vodi s većom prednošću od 51 prema 43 posto glasova.

CNN je utvrdio da su te ključne savezne države Arizona, Colorado, Florida, Indiana, Iowa, Michigan, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Sjeverna Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginija i Wisconsin.

Istraživanje je pokazalo da su tri od tih 15 država - Arizona, Indiana i Missouri, već uvjerljivo na strani Romneya.

Obamino vodstvo na nacionalnom nivou slično je ranijoj anketi instituta Gallup, koja je pokazala da Obama vodi s 5 postotnih bodova prednosti.

Nacionalni rezultat istovjetan je onom iz prethodnog ispitivanja CNN/ORC (49-46 posto), a oba se nalaze unutar anketne margine greške.

Nova anketa CNN/ORC provedena je od 28. juna do 1. jula, na nacionalnom uzorku od 1.390 registriranih birača. Margina greške na uzorku je plus ili minus 2,5 postotnih bodova.

Američki predsjednik bira se na posrednim, elektorskim izborima, na kojima svaka od 50 saveznih država participira u nacionalnom elektorskom kolegiju ovisno o broju stanovnika, a svi elektorski glasovi jedne države idu kandidatu koji je osvojio većinu glasova njenih birača. Za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova. Dvadesetak tzv. "crvenih" država u regijama Srednjeg zapada i Juga SAD-a tradicionalno glasa za republikance, dok oko 18 "plavih" država na Istočnoj i Zapadnoj obali tradicionalno bira demokrate.

Prema podacima s američke web stranice posvećene ovogodišnjim izborima - "270ToWin" - Obama može unaprijed računati na 217 elektorskih glasova iz "plavih" država, a Romney na 191 glas iz "crvenih" država, dok je neizvjesno 130 glasova iz "ljubičastih" odnosno nepostojanih država, kojih prema "270ToWin" nema 15 već 10.