SAD
0

Romneyeva kampanja umanjuje očekivanja od TV debata

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Vodstvo predsjedničke kampanje Mitta Romneya umanjuje očekivanje od izravnog sučeljavanja Romneya i Baracka Obame u javnim debatama, a njegovi republikanci iznose tvrdnje da su ankete po kojima je Obama uvjerljivo vodi pogrešne jer je previše demokrata među ispitanicima.

Viša Romneyeva savjetnica Beth Myers je u javnom mailu od četvrtka vrlo nisko postavila očekivanja od Romneyevih debata s obzirom na "retoričku nadarenost" njegova protivnika. Myers ističe da je Obama javno priznat "jedinstveno nadaren govornik" te jedan od "najtalentiranijih političkih komunikatora u suvremenoj povijesti" te uživa "značajnu prednost" uoči prve predizborne debate 3. oktobara na denverskom sveučilištu, prenosi američka TV mreža ABC News.

Pored prirodnog govorničkog dara Myers ističe i da Obama ima "znatno iskustvo" u debatama s obzirom da će to biti osma rasprava "jedan na jedan" u njegovoj političkoj karijeri dok će Romneyu biti prva.

Romneyeva savjetnica predviđa da će te prednosti Obama iskoristiti kako bi napao Romneya "jer neće, i ne može, govoriti o svojim rezultatima". "Očekujemo 90-minutni napad u namjeri da rastrga protivnika", najavljuje Myers no zaključuje da izbore neće odlučiti debate već "američki narod".

Romneyevi republikanci u međuvremenu kritiziraju ankete popularnosti po kojima predsjednik SAD-a Barack Obama, na nacionalnoj razini vodi 5 do 7 posto pred Romneyem, tvrdeći da su rezultati pogrešni jer ispitivači u svoje ankete uključuju previše demokrata.

Iako njihovi protivnici kažu da se republikanci žale zato što gube, njihovi su prigovori točni. Premda agencije za ispitivanje javnog mišljenja ne biraju namjerno demokrate činjenica je da demokrata među registriranim biračima ima više od republikanaca i neovisnih.

Demokratima se izjašnjava 35 posto registriranih birača, 28 posto kao republikanci a 33 posto su nezavisni, prema kolovoškoj studiji instituta Pew.

No, s obzirom na broj ispitivanja javnog mnijenja sa sličnim rezulatatima, Stuart Rothenberg, izdavač nestranačkog "Rothenberg Political Reporta", za agenciju Reuters ocjenjuje kako je jasno da Obama ima čvrstu prednost pred Romneyem, .

Rasprava oko anketa se pojačala sredinom tjedna kada se učvrstio trend rasta Obaminih postotaka. Kritike je posebice izazvala anketa Quinnipac/New York Times/CBS zato što je Obami dala veliku prednost u takozvanim "swing" državama Ohiju, Floridi i Pennsylvaniji, odnosno državama koje nisu tradicionalno opredijeljene za demokrate ili republikance i često se pokazuju odlučujućim u izboru predsjednika SAD-a.