{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Romi u Bugarskoj izloženi stalnoj diskriminaciji

F
14.5.2011. u 12:33
0
0
Romi u Bugarskoj izloženi stalnoj diskriminaciji
0
Romi u Bugarskoj izloženi stalnoj diskriminaciji
Romi u Bugarskoj su izloženi stalnoj diskriminaciji, a veliki problem u toj zemlji su nepoštovanja ljudskih prava, rasna i manjinska diskriminacija, ocijenila je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International.
Istraživanja nevladinih organizacija pokazuju da je veliki broj romske djece umro od hladnoće, gladi i nedovoljne brige u skloništima od 2000. do 2010. godine.

I u toku 2010. godine raširena je diskriminacija prema Romima u Bugarskoj, zbog toga što zakonske mjere nisu bile dovoljno dobre da zaštite ove ljude.

U izvještaju je kao primjer navedeno rušenje romskog naselja u sofijskoj četvrti ''Vrbnica'', a operacija je nazvana ''Proljetno čišćenje''.

Bugarskoj se zamjera i na zloupotrebama prilikom ekstradicije stranih državljana, a u izvještaju se pominju i razne rasističke izjave i diskriminacija.

U dječijim domovima u Bugarskoj umrlo je 238 dece u posljednjoj deceniji od infekcija, pneumonije, gladi i nedovoljne njege, a prema saopćenju organizacije moglo je da se spasi barem četvrtina.

Amnesty International je za najveće probleme za ljudska prava u svijetu naveo američki vojni zatvor Guantanamo, korupciju u Rusiji i arapske revolucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: