Društvo za ugrožene narode
0

Romi su navjeća i najugroženija etnička grupa u BiH

FENA
Romi su najveća i najugroženija etnička grupa u BiH i stanje ove populacije se iz dana u dan pogoršava, zaključak je istraživanja koje je u povodu 8. aprila - Svjetskog dana Roma, provelo Društvo za ugrožene narode BiH.

U saopćenju za javnost, Društvo podsjeća da njihov položaj nikada nije bio zavidan, ali je izbijanjem rata (1992 - 1995) još više pogoršan tako da danas 90 posto Roma nema zdravstvenu zaštitu, 80 posto njih nema nikakvu kvalifikaciju ili izobrazbu, 70 posto ih ne može osigurati životnu egzistenciju bez socijalne pomoći koja je neredovna, a čak 60 posto Roma je nepismeno.

"Smrtnost romske djece je dvostruko veća nego kod drugih dok je životni vijek Roma kraći za 10 do 15 godina od životnog prosjeka stanovnika BiH. Veliki broj njihovih bespravno izgradjenih naselja su bez vode, kanalizacije i struje", navedeno je u saopćenju.

Iz Društva podsjećaju da je Dejtonskim ustavom ozakonjena diskriminacija nad ovom najvećom etničkom grupom koja u Ustavu BiH nije definirana kao nacionalna manjina. Izbornim zakonom BiH Romima, kao i ostalim manjinama, je onemogućeno da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

"Presudom Suda u Strazburu ova diskriminacija je trebala biti otklonjena. Nalazimo skandaloznim opstruiranje primjene ove presude. Zato uz obilježavanje 40-godišnjice Svjetskog dana Roma zahtijevamo hitnu realizaciju ove presude i kažnjavanje onih koji su opstruirali njenu primjenu", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Prije 40 godina, 8. aprila 1971., u Londonu je održan prvi Međunarodni kongres Roma na kojem je usvojena Deklaracija o pravima Roma kao što je jednakost pred zakonom, borba protiv rasizma i diskriminacije, pravo na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju te dobivanje statusa manjine.