Svijet
0

Roman o Sjevernoj Koreji nagrađen Pulitzerovom nagradom za fikciju

FENA
Pulitzerova nagrada za fikciju ove je godine dodijeljena Adamu Johnsonu za roman "Sin gospodara siročadi" (The Orphan Master's Son) o Sjevernoj Koreji.

Žiri koji dodjeljuje nagradu pohvalio je Johnsonovu knjigu kao "iznimno vješto napisan roman koji vodi čitatelja u avanturističko putovanje u samo srce totalitarne Sjeverne Koreje i najskrovitije predjele ljudskoga srca".

Johnson je, istražujući za roman, neko vrijeme proveo u Sjevernoj Koreji. "Želio sam prikazati kako je to biti običan čovjek u Sjevernoj Koreji, rekao je. "Tamo je građanima zabranjeno komunicirati sa strancima pa sam te ljude mogao upoznati samo kroz maštu", dodao je.

Roman će uskoro biti objavljen i na hrvatskome u izdanju Lumen izdavaštva.

Uz ovaj roman u konkurenciji za Pulitzerovu nagradu bili su i "What We Talk About When We Talk About Anne Frank" Nathana Englandera i "The Snow Child" Eowyn Ivey.

Nagrada za pjesništvo dodijeljena je Sharon Old za "Stag's Leap", Tomu Reiss nagrađen je za biografsku knjigu o Alexandreu Dumasu "The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo", dok je nagrada za publicistiku dodijeljena Gilbertu Kingu za knjigu "Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys and the Dawn of a New America" o rasnoj nepravdi na Floridi 1949.