Svijet
0

Rok za povlačenje iz Sirte produžen za sedam dana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici produžili su rok za povlačenje plemenskih snaga odanih Moameru Gadafiju iz Sirte za još sedmicu dana, javio je danas Reuters.

Šef pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdul Dželil izjavio je u utorak da se vode pregovori sa zvaničnicima Sirte za mirnu predaju grada kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Dželil je rekao da plemenski borci odani Gadafiju imaju rok do subote da se povuku i zaprijetio da će u protivnom biti primijenjena vojna sila.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim odbacio je, u međuvremenu, taj ultimatum.

"Nijedan ponosan i častan narod neće prihvatiti ultimatum naoružane bande", rekao je Ibrahim i ponovio Gadafijevu ponudu da njegov sin El-Saadi pregovara s pobunjenicima o formiranju prijelazne vlade u Libiji.

Britanski radio BBC javio je danas, pozivajući se na jednog visokog predstavnika pobunjeničkog vijeća, da su pregovori s plemenskim starješinama o napuštanju Sirte prekinuti bez postignutog dogovora, ali da su snage odane Gadafiju dobile dodatnih sedam dana da organiziraju povlačenje.

Prema riječima tog zvaničnika, plemenske vođe su svjesne da nema svrhe više pružati otpor, ali ne uspijevaju da uvjere Gadafijeve snage u to.

Reutersu je u prijelaznom vijeću potvrđeno da je rok za povlačenje produžen do 10. septembra.